Vælg en side

Jeg møder efterhånden flere og flere klienter i min klinik, som lider af en stofskiftelidelse. Forekomsten af stofskiftelidelser ser ud til at være stigende, og desværre oplever flere, at det kan være svært at få den rette hjælp og behandling. I min uddannelse til Komplementær Hormonterapeut har vi netop haft fokus på stofskiftelidelser, der kræver en helt særlig opmærksomhed og behandling.

Vores stofskifte påvirker stort set alt i kroppen; energiomsætning, forbrænding, ældningsproces, fordøjelse – kort sagt har det stor betydning for vores helbred. Stofskiftet kan være for lavt, hvor alt i kroppen går langsommere og problemer, som forstoppelse, vægtøgning, overvældende træthed, søvnproblemer, depression og andre gener kan opleves. Stofskiftet kan også være for højt, hvor kroppen kører i højeste gear med symptomer, som vægttab, hjertebanken, rysten, uro, svedetendens, diarré m.m.

Vores stofskifte styres fra vores hjerne gennem hypofysen, som danner Thyreoidea Stimulerende Hormon, TSH. TSH stimulerer til dannelsen af stofskiftehormonerne T3 og T4 i skjoldbruskkirtlen; en lille sommerfugleformet kirtel, som sidder på forsiden af vores hals. Produktionen af stofskiftehormoner er meget påvirkelig af vores livsstil – særligt stress, men også næringsmangler, ekstreme slankekure, hård træning, jodmangel og genetik har en  betydning.

Jeg fik selv stillet diagnosen lavt stofskifte for 10 år siden. Mine symptomer på lavt stofskifte begyndte med søvnløshed, svedeture, forstoppelse, løbeskader, udeblevne menstruationer, infertilitet, samtidig med at jeg oplevede en overvældende tristhed. Jeg har altid været normalvægtig, men pludselig tog jeg 10 kg på uden at jeg ændrede spisevaner.

Når nu jeg tænker tilbage på tiden før det hele startede, så løb jeg rigtig meget og langt. Mine løbeture lå altid meget tidligt om morgenen, da jeg skulle på job efter. Mine måltider var afmålte og kaloriefattige, og der var meget få kulhydrater kun i form af grøntsager og bær. I dag kan jeg se, hvor meget jeg pressede min krop med alt for få kalorier, for hård fysisk træning og alt for lidt søvn – kan jeg bebrejde min krop for at sige stop?

Min stofskiftesygdom er medicinkrævende, hvilket har været en lang proces at acceptere, men har også krævet en lang udredning i forhold til at finde den rette medicin og dosis.

Jeg spiser i dag en kost med tilstrækkelig næring, det er slut med lowcarb og kalorieunderskud. Jeg prioriterer at få masser af grøntsager, bær, frugt, fisk, fjerkræ, brune ris, quinoa, nødder, mandler, frø, kerner, de rette mængder af sunde fedtstoffer og masser af mørk chokolade. Jeg sørger for at få min søvn. Jeg dyrker stadig fysisk aktivitet om morgenen, men jeg har lært at prioritere kortere løbeture, yogaøvelser og gåture i stedet for lange udmattende løbepas. Og vigtigst af alt har jeg lært, at det er ok at springe en træning over, hvis jeg er træt – eller hvis jeg ikke gider.